EM-Amarylis-bloem-transparant-header

PSYCHOTHERAPIE & PREVENTIE biedt verschillende behandelingen voor volwassenen:

DE BEHANDELINGEN

Eye Movement Desensitization and Reprocessing
(EMDR)

EMDR

EMDR is een effectieve kortdurende behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een ongeval zijn, seksueel geweld of het krijgen van een ernstige ziekte.

Een groot deel van de mensen verwerkt een nare gebeurtenis zelf. Echter, een ander deel blijft last houden van de nare herinneringen die zich ongewild blijven opdringen.

Dit vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. In dat geval kan EMDR helpen.

Op dit filmpje zie je hoe EMDR te werk gaat. Voor meer informatie: www.emdr.nl

Cognitieve Gedragstherapie
(CGT)

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

CGT is een vorm van psychotherapie die actief en doelgericht is. Samen met de therapeut breng je je probleem in kaart, ga je aan de slag om je doelen te bereiken en de controle over je problemen te vergroten.
Door samen dingen uit te zoeken en vooral dingen uit te proberen, verander je gedachten en gedrag die jou in de weg staan. Zo ontstaat er meer vrijheid en verminder je negatieve gevoelens.

CGT is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. Het gaat ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die je negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon bezorgen, maar je eigen gedachten, opvattingen en waarnemingen.

Als je deze negatieve gedachten anders leert te interpreteren, krijg je een objectievere kijk op je eigen gevoelens en waarnemingen. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en zal het gedrag veranderen.

Voor meer informatie: www.cognitievegedragstherapie.nl

Affectfobietherapie
(AFT)

AFFECTFOBIETHERAPIE

Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om de juiste keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen als dat nodig is.

Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn, bijvoorbeeld als we bang zijn overweldigd te worden door wat we ervaren, of geleerd hebben dat emoties er niet mogen zijn. Je kan dan bang worden voor wat je voelt en een zogenaamde emotie- of affectfobie ontwikkelen. Je trekt je terug, ontwijkt anderen en je durft je niet meer kwetsbaar op te stellen. Hierdoor neemt uiteindelijk het plezier in je leven af.

Door het wegstoppen van je gevoelens kan je last krijgen van spanning, onrust, vermoeidheid en vage lichamelijke klachten. In deze gevallen kan AFT helpen. AFT focust op de angst voor gevoelens. Het heeft als doel emoties weer toe te laten en te leren hanteren.

Oplossingsgerichte therapie
(OT)

Oplossingsgerichte Therapie EM Psychotherapie en Preventie

Deze therapie is doelgericht: je begint met het omschrijven van het beoogde eindresultaat. Daardoor maak je meteen een 'vliegende start'.

OT focust niet op het probleem waar je mee komt maar op het gewenste eindresultaat. Vragen die gesteld worden zijn bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zou dat maken? Wat werkt al in de goede richting? Verder is de wondervraag een vraag die niet mag ontbreken in een goede oplossingsgerichte therapie:

'Ik wil je een vreemde vraag stellen. Stel je eens voor dat, terwijl je slaapt en het hele huis in stilte is gehuld, er vannacht een wonder gebeurt. Het wonder is dat het probleem waarvoor je hier bent gekomen, is opgelost. Maar omdat je slaapt, weet je niet dat het wonder heeft plaatsgevonden. Als je morgenochtend wakker wordt, wat zou er dan anders zijn waardoor jij weet dat er een wonder is gebeurd en jouw probleem is opgelost?'

Preventie

Preventie EM Psychotherapie en Preventie

Eerder genoemde behandelmethodes worden gebruikt om de psychische klacht die er is te behandelen met als doel een psychische stoornis te voorkomen. De behandeling is bijvoorbeeld geschikt voor zwangere vrouwen die angstig zijn voor hun aanstaande bevalling.

KOM WEER TOT BLOEI...

...en meld je vandaag nog aan voor een psychologische behandeling.

WAT ANDEREN ZEGGEN

"Een recensie over Elsje en dat in een paar zinnen, dat is niet zo eenvoudig. Eigenlijk doet elk woord te kort aan hoe ik de behandeling bij Elsje heb ervaren. Ze heeft me uit een vreselijk diep dal geholpen. Gelukkig gaat het nu de goede kant weer op. Elsje is een zeer toegewijde, vriendelijke, toegankelijke en fijne psycholoog waarbij ik mij vertrouwd voel. De angst dat de depressie terug komt zal altijd een beetje aanwezig blijven maar ik weet nu dat er hulp voor is en dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat heel veel rust en opluchting."

Josefien

"Ik ben een ondernemer van midden 30 met een vaste relatie. Toen ik bij Elsje kwam was ik het niet eens met de gestelde diagnose. Volgens de deskundigen had ik een ernstige depressie. Ook vond ik het feit dat ik er niet zelf uit kon komen zwak. Door de gesprekken met Elsje ben ik na een aantal maanden de diagnose gaan accepteren en leerde ik mijzelf beter kennen. Zowel mijn goede als zwakke punten. Dankzij deze gesprekken met haar heb ik ook mijn leven anders ingericht. We zijn nu 22 maanden verder na het eerste gesprek, ik moet nog steeds op mezelf letten in drukte van het dagelijks leven, maar het gaat de goede kant op. De stap om toe te geven dat het niet goed met mij ging was groot en om mijzelf kwetsbaar op te stellen, maar ik ben heel blij dat ik bij Elsje terecht ben gekomen."

Rik

Elsje Moerdijk Psychotherapie & Preventie | Van Speijkstraat 234-3 | 2518GK Den Haag